Slik får du god lyd

Enkle tips til god lyd

Hvis du følger noen enkle råd, kan du få mye bedre lyd hjemme i stua. Selvfølgelig må du ha noen gode høyttalere, det sier seg selv at gode høyttalere gir bedre lyd enn dårlige høyttalere. Likevel er det ikke alltid nok. Med høyttalere i mellomklassen kan du oppnå en bedre lyd enn med de dyre høyttalerne hvis du stiller dem riktig, eller eventuelt hvis du stiller de dyre feil. Lyd handler om akustikk, så hvis rommet eller innredningen er feil, vil du ikke oppnå den fete lyden.

Lydisolering og absorbering

Du har fått innvilget boliglån, og nå sitter du i det perfekte, nye huset ditt og drømmer om skikkelig godlyd. Men, det er ikke sikkert at de høyttalerne du har med på flyttelasset passer til stua, eller kanskje det er stua som ikke passer til høyttalerne? Uansett, du kan jo selvfølgelig ikke bare bygge om stua for å få god lyd. Derfor er det høyttalerne som må tilpasses rommet.

 

Et lite rom kan ikke trekke den samme lyden som et stort rom. Veggene kaster lyden tilbake, og jo mindre plass lyden har til å bevege seg på, jo mindre skal høyttalerne være. Hvis du har et stort rom, så trenger du større høyttalere, slik at lyden ikke drukner på reisen fra anlegget til veggene og gulvet og tilbake.

 

Lydbølgene beveger seg ut i rommet. Derfor er det viktig at innredningen din er riktig for å oppnå den optimale lyden. Du vet kanskje at lydstudioer og øvingslokaler ofte har lydisolering. Det er for å unngå for mye støy og dermed oppnå en renere lyd. Derfor har mange HI-FI-entusiaster gulvtepper og ingen tomme vegger. I kinoer er det også tekstiler på gulv, stoler, vegger og tak, rett og slett fordi det gir en bedre lyd. Harde parkettgulv og tomme overflater er kanskje flotte, men de hjelper lite når man prøver å få en god lyd. Overflatene bør være ujevne og uregelmessige for å reflektere og absorbere lyden. Det er derfor det i gamle dager var et kjent triks å isolere lydstudioene med eggekartonger .

Plassering av høyttalerne

For å oppnå den beste lyden så skal høyttalerne plasseres riktig. Hvis de er sentrert rett ved siden av anlegget eller TV-en, spres ikke lyden spesielt mye rundt i rommet. For å oppnå surround-lyd, må du altså plassere høyttalerne dine så de omkranser deg når du hører musikk eller ser film. Du kjenner det fra kinoen, hvor lyden kommer forfra, bakfra og fra sidene. Det handler om plassering. Høyttalerne skal plasseres asymmetrisk og ikke for nærme anlegget. Hvis de står rett overfor eller ved siden av hverandre, reflekteres ikke lyden optimalt.

 

Med disse enkle tipsene er du på god vei mot mye bedre lyd der hjemme. Hvis du har høyttalere du er glad i, så prøv å flytt litt rundt på dem. Hvis lyden i stua er for hard, så prøv å isolere rommet litt mer.

Søk om lån hos Nanofinans.no

For mange nordmenn står drømmen om egen bolig helt sentralt. Det er nærmest definisjonen på lykke å endelig ha sitt eget hus. Likevel, det krever jo en viss egenkapital, og i dag skal man selv kunne stille med 15% av kjøpesummen før man kan få et boliglån. Det er det ikke alle som har, og en av løsningene kan være å søke om et forbrukslån.

 

Når du søker om et forbrukslån hos Nanofinans.no, sendes søknaden din automatisk videre til 13 forskjellige låneutbydere. På den måten kan du sammenligne de forskjellige tilbudene, og velge den som er best for deg og din situasjon. Forbrukslånene har en nominell rente på mellom 6,39% og opp til 21,95%, og en effektiv rente fra 6,81% til 24,4%. Hvis du for eksempel låner 150.000 kroner med en løpetid på 10 år og en effektiv rente på 13,2 %, blir kostnadene på lånet 112.573 kroner. Totalt blir det altså 262.573 kroner.