Vinylen er på vei tilbake

De fleste av oss i dag hører nok på musikk via en streaming tjeneste som for eksempel Spotify eller via Youtube. Disse tjenestene er svært praktiske og har ført til at langt færre laster ned musikk på ulovlige vis. For mange er det ikke nok å kun høre på sine favorittartister i en app, fordi de vil gjerne ha noe fysisk som de kan ta på, og samle på. Siden 2010 har vinylsalget hatt en sterk vekst og det ser ikke ut til å stoppe enda.

I tillegg mener mange at lydkvaliteten man får fra en vinylplate er mange ganger bedre enn det man får fra digitale filer. Etterhvert som de digitale mediene tok over for CD-en har vinyl gjort et comeback og det er i dag et langt større marked for vinylplater enn det man hadde for ti år siden. Flere og flere artister har gitt ut begrensede spesialutgaver av sine album eksklusivt på vinyl.

Du støtter artistene i større grad

En av de største utfordringene med strømmetjenester er at de er for billige. De fleste artister sitter igjen med svært lite inntekter fra musikkstrømming

men heldigvis har dette bedret seg de siste årene sammenlignet med begynnelsen av streaming tjenestene. For å bøte på dette har flere artister valgt å gi ut eksklusive vinylutgaver beregnet til de største tilhengerne.

Et lite stykke musikk og kunsthistorie

Vinylplater har en historie som strekker seg helt tilbake til begynnelsen av 1900-tallet og er en av byggesteinene i moderne musikkhistorie. LP-en var med på å gjøre musikken til allemannseie og har derfor en stor historisk betydning som vil bestå i mange år fremover. Vinylens comeback har mange grunner, men i hovedsak er det samleraspektet som har bidratt til dette. En LP er ikke bare musikk, det er også kunst og interiørdesign da mange benytter seg av LP-ene som dekorasjon i hjemmet. Coveret til en vinylplate er et eget lerret og mange artister har benyttet dette til å skape helt unike kunstverk på utsiden av vinylene.

Plater fra Elvis Presley, Pink Floyd og The Beatles har allerede tatt plass i den moderne kunsthistorien med album som Sgt. Pepper og The Dark Side Of The Moon. Dersom du, dine foreldre eller besteforeldre var interessert i musikk i sine yngre dager og de har tatt vare på platene sine kan det faktisk hende du sitter på en liten formue i sjeldne plater, men husk at platene må være i god stand og sjeldne for at de skal være verdt noe særlig den dag i dag.

For oss musikkentusiaster er det viktig å ta vare på vinylen da det er en viktig del av musikkhistorien og jo mer digitalt samfunnet blir desto mer viktig er det å ta vare på tradisjoner som forteller oss om fortiden. Vi håper trenden med økt interesse for vinyl fortsetter slik at vi får et bedre utvalg av platespillere og mer musikk det er mulig å samle på.