Den psykedeliske musikken

Pink Floyd er et britisk psykedelisk rockeband, som ble frontfigurer for den psykedeliske musikken på 60–tallet – og populariserte sjangeren for 70-tallet.

Sjangeren slo spesielt an blant grupper som kjempet imot korrupte regjeringer og ulovlige krigføring, som så mange gjorde på den tiden. Tekstene til Pink Floyd tok for seg meningen med livet, og hvor hardt det var å leve i et system som ikke var rettferdig for de fattige og middelklassen.

Men bandet ble også tatt godt imot av de som eksperimenterte med psykedeliske stoffer, og begynte syntes at Pink Floyds låter snakket direkte til dem – uten at de trengte å høre på tekstene i låtene.

Medlemmene

Men hvem var egentlig Pink Floyd? Her er en kort oversikt over bandets medlemmer:

Gitarist og sanger Syd Barrett (Roger Keith Barrett, født 6. januar, 1946, Cambridge, England), bassist Roger Waters (født 6. januar, 1946), David Gilmour (født. 6. mars, 1944), trommer Nick Mason (født 27. januar, 1945) og på keyboard Rick Wright (født 28. juli, 1945).

Dette er Pink Floyd

Bandet ble etablert i 1965, og gikk gjennom en del navneforandringer før de endelig bestemte seg for navnet Pink Floyd.

Det vokalist- gitarist- og låtskriver Barrett som sto for den musikalske retningen til bandet, og han var inspirert av alt fra blues til musikk hall-stiler, Lewis Carroll-referanser og dissonante psykedeliske band fra britiske undergrunns scener.

Bandet signerte med EMI, og fikk sin første britiske hit med den kontroversielle låten «Arnold Layne», som handlet om en transvestitt. De fulgte deretter opp med debutalbumet «The Piper at the Gates of Dawn». Dette var egentlig ment som et eksperimentalt album, men har i senere tid blitt en klassiker i rockens verden. Etterhvert ble lydbildet mer eventyrlig, med masse strekte lydeffekter og mystiske lyder fra gitar og keyboard.

Rundt 1968 begynte Syd Barrett med overdrevet bruk av LSD, og han begynte å slite med schizofreni. Det medførte at han ble erstattet med gitarist David Gilmour. Men uten Barretts slående tekster, begynte bandet i all hovedsak å konsentrere seg om live-opptredener. Selv om de fortsatte å være oppfinnsomme i sitt lyd- og lysbilde, ble det med variert nivå av suksess.

Men med albumet Dark Side of the Moon, traff de endelig jackpot i 1973. Albumet kan klassifiseres som veldig dyster samling av død og emosjonelle nedturer, men det sendte Pink Floyd til himmels i musikkindustrien – og toppet mange av hitlistene verden over.

Senere fulgte de opp suksessen med Wish You Were Here og Shine On You Crazy Diamond. En sang som var dedikert til Barrett, og ble nummer én og to i USA og Storbritannia. Senere lagde de populære album som «The Wall, The Final Cut, og Division Bell», og bilder av disse albumene kan du få som deksel på din iphone 11. I senere tid har gruppa blitt oppløst og gått hver sin vei, men samlet seg sammen igjen for å lage plata Endless River i 2014. I 1996 fikk Pink Floyd sin plass i Rock and Roll Hall of Fame.