Musikk til trening

Som du kanskje allerede er klar over, har musikk en positiv påvirkning på treningen din. Faktisk viser forskning at du kan øke prestasjonen din med inntil 20 % dersom du har musikk på ørene under for eksempel jogging. Det er ikke vanskelig å se for seg hvorfor. Tross alt er det jo lett å la seg motivere av toner som resonnerer med deg, i tillegg til at du tar fokus bort fra smerten og den sitrende melkesyren.

Velg rett musikk til treningen

Med den rette musikken på ørene holder du ut lenger, og tanker om at du er sliten dempes. Du kan også bruke musikk som stimuli før du begynner å trene, så vel som for å roe deg ned etter. -Og hva er vel bedre enn god musikk på ørene, når du har går på en lengre tur oppe i fjellet? Skal du være ute i mange timer, er det viktig å ha fullt ladet batteri på telefonen. Med et nytt batteri fra Samsung kan du holde mobilen i live mange timer mens du lytter til musikk fra den.

Ulik trening kombineres best sammen med ulik musikk. En tommelfingerregel er høyt tempo ved intens trening og lavt tempo til uttøyning og restitusjon. Skal du for eksempel løpe på tredemølle eller intervaller utendørs, passer det best med låter med høyt tempo. Hvis du skal løfte vekter, anbefales det et noe mildere tempo og kanskje låttekster som inspirerer. Musikkens tempo har en stor påvirkning på hjertefrekvensen din. Det er derfor musikk med hurtig tempo egner seg til trening hvor intensiteten er fra om lag 75 % av din maksimale hjertefrekvens.

Øker motivasjonen

Hvilke låter du spiller av, er det ikke så nøye med. Her er det smak og behag som gjelder, selv om det finnes løsninger som kan peke deg i rett retning hvis du skulle trenge det. Har du Spotify kan du med fordel sjekke ut spillelistene de har laget, som «Get Fit Now» eller «Power Workout». Låtene du finner her passer utmerket til både intense og mindre intense økter. Mange synes det er moro å lage sine helt egne lister, og kanskje er det nettopp det som skal til for opprettholde motivasjonen til trening.

Det finnes profesjonelle idrettsutøvere som forteller om hvordan musikken har hjulpet dem med å vinne medaljer. En av disse er James Cracknell, den britiske roeren som tok OL-gull i Sydney i år 2000. Han kunne uttale i etterkant at han hørte på Red Hot Chili Peppers‘ berømte album «Blood Sugar Sex Magick» før løpet. Slik nådde han det optimale nivået av aggresjon og spenning som skulle til. Driver du selv med idrett, kan dette være verdt å huske på før neste kamp/løp går av stabelen.